antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Ψαλίδι και στις αγροτικές επιδοτήσεις αν ξεφύγουν έλλειμμα και χρέος

Την παρακράτηση των επιδοτήσεων από το Γεωργικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αγρότες και τους αλιείς προτείνει η Κομισιόν στο πλαίσιο ενίσχυσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας.


Η πρόταση προβλέπει ότι αν ένα κράτος - μέλος αφήσει ανεξέλεγκτα έλλειμμα και χρέος (υπερβαίνουν δηλαδή το 3% και 60% του ΑΕΠ αντίστοιχα, με ανοδική τάση), οι Βρυξέλλες θα μπλοκάρουν τις επιδοτήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, το κράτος - μέλος θα πρέπει να καταβάλει τα χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, χαρακτήρισε προληπτικό το μέτρο. Ερωτηθείς για την Ελλάδα, σημείωσε ότι η χώρα εχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων, εφαρμόζοντας το Μνημόνιο με την τρόικα και δεν την αφορά προς το παρόν. "Άλλοι πρέπει να ανησυχούν", είπε. Εκτίμησε, όμως, ότι αν οι κυρώσεις αυτές είχαν επιβληθεί στην Αθήνα πριν από μία τριετία, δεν θα είχε φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ακόμη τις προτάσεις για την κατάθεση των εθνικών προϋπολογισμών στις Βρυξέλλες, κάθε άνοιξη και τη δυνατότητα αναστολής χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής στα κράτη που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Πρόκειται για κύρωση, η οποία πλήττει τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωζώνης.

Οι προτάσεις θα συζητηθούν στη συζήτηση του Ecofin της 13ης Ιουλίου. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες