antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Γ. Παπανδρέου: «Δύσκολο και το 2011»

«Το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, «μπορεί όμως να είναι ταυτόχρονα και δημιουργική». Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη διαμόρφωση ενός γενικού πλαισίου αρχών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, την ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης, την αναδιοργάνωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών, την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, την ενσωμάτωση της Οδηγίας Inspire και την άσκηση ορισμένων δικαιωμάτων από μετόχους εισηγμένων.



Στην τελευταία πριν τις ολιγοήμερες διακοπές του Αυγούστου συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ένα σύντομο απολογισμό του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου, αναφέροντας πως η χώρα μέσα στην χρονιά, την οποία χαρακτήρισε "από τις πιό δύσκολες των τελευταίων δεκαετιών", βρέθηκε σε οριακό σημείο, απομονωμένη, με τεράστιο χρέος και έλλειψη αξιοπιστίας σε όλους τους τομείς.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων εξήγησε πως αυτό δεν είναι θέμα του Μνημονίου, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί πως αυτό "βοηθά το νέο άνθρωπο, ανοίγει την αγορά, ανοίγει τη δυνατότητα για καλύτερες υπηρεσίες, ανοίγει τις δυνατότητες για φτηνότερες υπηρεσίες, ουσιαστικά ανοίγει τις δυνατότητες για ανάπτυξη".

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σκόπευαν στο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που κληρονόμησε και πρόσθεσε ότι "τώρα συνεχίζουμε το έργο μας, έργο μόνιμων αλλαγών και ανατροπών".

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση κατάφερε, παρά τις δυσκολίες και με τις θυσίες του ελληνικού λαού να σώσει τη χώρα, επιτυγχάνοντας αυτό που πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θεωρούσαν ακατόρθωτο και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα η Ελλάδα έχει αρχίσει να αλλάζει.

Αναφερόμενος στο πακέτο στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό δίνει χρόνο στη χώρα, της επιτρέπει να ξεκινήσει από άλλη αφετηρία καθώς οι δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν απέδειξαν ότι "η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που απλώς ψεύδεται, διαφεύγει των ευθυνών της, αλλά ότι μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι και όχι φυγόπονοι".

Μιλώντας για τις τομές στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "επανάσταση του αυτονόητου που έλειπε από τη χώρα" και υπογράμμισε ότι "οι θυσίες που γίνονται σήμερα και που στο παρελθόν δεν είχαν ανάλογο αντίκρισμα, σήμερα πιάνουν τόπο. Ανακτούμε και πάλι, και αυτό ήταν και μέριμνά μας από το 1974 ως Κίνημα, την ανεξαρτησία μας ως χώρα".

"Εμείς είμαστε εκείνοι που θα βγάλουμε τη χώρα από την επιτήρηση. Εμείς είμαστε εκείνοι που θα διασφαλίσουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις χωρίς επιτηρήσεις" είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:


"Μπορεί το Μνημόνιο να έχει πτυχές που περιόρισαν τις κινήσεις μας, από την άλλη μεριά όμως, αυτά τα οποία κάνουμε, δεν είναι λόγω Μνημονίου. Οι μεγάλες αλλαγές που κάνουμε δεν είναι λόγω του Μνημονίου. Θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί πολλές φορές είναι εύκολο είτε κι εμείς να συρθούμε, είτε και η δημοσιογραφία να σύρεται σε αυτή τη λογική και να μπούμε σε μια παθητική στάση, που συνοψίζεται στην έκφραση "εφόσον το λέει το Μνημόνιο, αυτό κάνουμε".


Αναφερόμενος στις άλλες πολιτικές δυνάμεις ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "πολιτικό κατεστημένο" δυνάμεων "κάτω από την ταμπέλα είτε του προοδευτικού είτε του φιλολαϊκού, είτε από την Δεξιά, είτε από την παραδοσιακή Αριστερά", μίλησε για τις "πιο συντηρητικές δυνάμεις της χώρας" και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κάνει τις μεγάλες αλλαγές πολλές φορές χωρίς την υποστήριξη άλλων κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, ακόμη, στη επίσκεψή του στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και ζήτησε από τους υπουργούς να το αξιοποιήσουν ως χώρο επεξεργασίας πολιτικών, προβλημάτων, αξιοποιώντας την εμπειρία των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τη διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία. Παράλληλα τόνισε ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να μάθουν ενδελεχώς και πέραν της "γενικής αίσθησης της υπάρχουσας κρίσης" ποιά είναι η πραγματική κατάσταση της χώρας.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πραγματοποιηθεί, ενόψει της ΔΕΘ υπουργικό συμβούλιο στην Θεσσαλονίκη, που θα ασχοληθεί όχι μόνο με τα θέματα της Βορείου Ελλάδος αλλά και με την ατζέντα που θα έχει η κυβέρνηση για τον Σεπτέμβριο, ενώ αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην ΔΕΘ είπε ότι "η παρουσία μας εκεί πρέπει να είναι ουσιαστική, χωρίς τις "φανφάρες" που βλέπαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις".


"Για να δούμε τις τοπικές συνθήκες, να αναδείξουμε τις δυνατότητες που έχει η Βόρεια Ελλάδα, και να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις της Βόρειας Ελλάδας σ' αυτή την κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη και την οικονομική ανάταξη της χώρας".


Μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε, υπό τον πρωθυπουργό, σύσκεψη με την συμμετοχή του κ. Θανάση Τσούρα, επικεφαλής της επιτροπής ανάδειξης υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, και άλλων στελεχών του Κινήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες