antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

77% όχι στα φρουτάκια

Χέρι χέρι με τον... κουλοχέρη φαίνεται να πηγαίνει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει εισροές 1,3 δισ. από την απελευθέρωση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών. Τους κινδύνους που εγκυμονούν από την «καζινοποίηση» της χώρας κατέγραψε πανελλαδική έρευνα της VPRC, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων. Βάσει των ευρημάτων, το 77% του δείγματος διαφωνεί με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εγκαταστήσει ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια (κουλοχέρηδες και φρουτάκια) σε χιλιάδες σημεία της χώρας.



Οπως προκύπτει από την έρευνα, το 42% των Ελλήνων (που εκτιμάται στους 3.710.711) ξοδεύουν χρήματα σε τυχερά παιχνίδια, ενώ το μέσο ατομικό κόστος των δαπανών φτάνει στα 93,86 ευρώ μηνιαίως. Το 13% του δείγματος παρουσιάζει ενδείξεις εξάρτησης στα τυχερά παιχνίδια, ενώ το 20% των ερωτηθέντων έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον λόγω των τυχερών παιχνιδιών. Συγκεκριμένα, ερωτηθέντες για τη λειτουργία των κουλοχέρηδων, το 92% θεωρούν πως μειώνουν το οικογενειακό εισόδημα, το 86% πως αποτελούν μια σοβαρή εξάρτηση, το 74% πως αυξάνουν την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα και το 58% ότι εξοικειώνουν όλους τους πολίτες με τα τυχερά παιχνίδια. Στον αντίποδα, το 16% των ερωτηθέντων θεωρούν πως είναι μια ευχάριστη ενασχόληση για τον ελεύθερο χρόνο, ενώ ένα 12% πιστεύουν πως δίνεται η ευκαιρία σε όσους είναι τυχεροί να βγάλουν κάποια χρήματα. Τονίζεται επίσης ότι η έρευνα διενεργήθηκε στα μέσα του Ιουλίου, περίοδος κατά την οποία η αγορά των τυχερών παιχνιδιών περιορίζεται στα κρατικά ελεγχόμενα τυχερά παιχνίδια.

Οπως επισήμανε ο επιστημονικός σύμβουλος της VPRC, Χριστόφορος Βερναρδάκης, «στα νούμερα δεν προσμετρώνται οι ανήλικοι που ενδεχομένως τζογάρουν, ενώ είναι πιθανόν οι συνέπειες να είναι μεγαλύτερες καθώς υπάρχει μια αμεροληψία στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις έρευνες που αφορούν προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα». Ο εκπρόσωπος της Κίνησης για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων, ο δικηγόρος Μιχάλης Κωνσταντίνου, θεωρεί δεδομένη την αύξηση των ανωτέρω ποσοστών σε περίπτωση απελευθέρωσης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και της υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου εγκατάστασης 50.000 ηλεκτρονικών κουλοχέρηδων σε όλη την χώρα. Κάνοντας λόγο για μύηση των παιδιών όλων των ηλικιών στα τυχερά παιχνίδια και άμεση προσβασιμότητα στο συνοικιακό και οικιακό τζόγο, κατέληξε πως τα επιπλέον τυχερά παιχνίδια θα κοστίσουν στη χώρα μας δισεκατομμύρια ευρώ σε «χαμένη» παραγωγικότητα, δημιουργικότητα και διαθέσιμο εισόδημα.

Τέλος, όπως καταλήγει η διακήρυξη της Κίνησης, «δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2010 να προγραμματίζεται η περαιτέρω αφαίμαξη του Ελληνα πολίτη με αιχμή δόρατος τον τζόγο, τη στιγμή που χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν λόγω έλλειψης ρευστότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες