antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο στην ευρωζώνη

Στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών βρέθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ευρωζώνης, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Στην μηνιαία της επισκόπηση, η Κομισιόν αναφέρει πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την ΕΕ16 αυξήθηκε στις 101,3 μονάδες τον Ιούλιο από 99 μονάδες τον Ιούνιο.

Οι περισσότεροι αναλυτές δεν περίμεναν παρόμοια άνοδο.

Το επίπεδο του Ιουλίου είναι το υψηλότερο από τον Μάρτιο 2008 και αποτελεί σοβαρή ένδειξη πως η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη κερδίζει σταθερά έδαφος την ίδια περίοδο που τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ είναι κατά κανόνα απογοητευτικά.

Βελτίωση στον δείκτη καταγράφεται για τις περισσότερες χώρες-μέλη με την Γερμανία να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο.

Εντούτοις, Ισπανία και Ελλάδα, αποτελούν εξαιρέσεις με το δείκτη να σημειώνει μεγάλη πτώση υποδηλώνοντας πως οι πιο προβληματικές δημοσιονομικά χώρες έχουν μακρύ δρόμο να διανύσουν για την ανάκαμψη.

Η εξέλιξη αυτή του δείκτη εμπιστοσύνης στην ΕΕ16 δείχνει πως η ευρωζώνη είναι εξαρτημένη από το διεθνές εμπόριο και πως για να γίνει αυτοτροφοδοτούμενη η ανάκαμψή της απαιτείται η αναθέρμανση της καταναλωτικής ζήτησης.

"Συμπερασματικά, τα ενθαρρυντικά σημάδια για την Ευρώπη συνολικά πληθαίνουν, όμως για να στεριώσει η ανάκαμψη πρέπει να απλωθεί στην εγχώρια δαπάνη και στις περιφερειακές οικονομίες" δήλωσε η Jennifer McKeown, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.

Τα νέα στοιχεία βοήθησαν το ευρώ να αναρριχηθεί στα 1,3066 δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες