antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Στον πρόεδρο της Βουλής η έκθεση για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα

Η αναλυτική αναφορά στις απόψεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι το καινούριο χαρακτηριστικό της έκθεσης του 2009, η οποία παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο.


Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Χ. Γεραρής, “θεματικά, κατά τομείς, παρουσιάζεται η όλη δραστηριότητα της Αρχής και παρέχεται εύκολη πρόσβαση στους χρήστες της Έκθεσης, ώστε να δουν στο συγκεκριμένο θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων που τους ενδιαφέρει, εάν έχει η Αρχή ήδη κρίνει και πώς”.

Υπενθύμισε ότι την περασμένη χρονιά, η αρχή εξέδωσε τρεις γνωμοδοτήσεις, για την εγκατάσταση και λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης σε δημόσιους χώρους, για την ανάλυση DNA και τη δημιουργία αρχείου με γενετικά δεδομένα και γιατις έννομες συνέπειες της εισαγγελικής παραγγελίας.

Το 2009 τονίζεται ότι η Αρχή διεκπεραίωσε 1804 υποθέσεις, προσφυγές ή καταγγελίες, ερωτήματα, γνωστοποιήσεις και αιτήσεις για άδεια τήρησης αρχείου ευαίσθητων δεδομένων. Εξέτασε 276 προσφυγές/καταγγελίες και 691 ερωτήματα υπευθύνων επεξεργασίας ή πολιτών, ερεύνησε 837 γνωστοποιήσεις αρχείων και επεξεργασιών, χορήγησε ή ανανέωσε 87 άδειες τήρησης αρχείων ευαίσθητων δεδομένων, σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της Αρχής για το 2010, κατά τον κ.Γεραρή, είναι η προληπτική δράση. Ανέφερε πως "είναι ανώφελο ή ακόμη και ανέφικτο να σπαταλάται το ολιγάριθμο επιστημονικό προσωπικό της Αρχής στη διεκπεραίωση ατομικών υποθέσεων που δεν παρουσιάζουν γενικότερο ενδιαφέρον ή που αναφέρονται σε αντικείμενα για τα οποία η Αρχή έχει ήδη λάβει θέση σε ρυθμιστικό ή ατομικό επίπεδο".

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, δήλωσε πως "Είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα χρήσιμη έκθεση για τα πεπραγμένα του 2009, γιατί η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προστατεύει τον πολίτη από την εισβολή στα προσωπικά δεδομένα και στην προσωπικότητά του, των οποίων είναι ο κατ' εξοχήν θεματοφύλακας. Ζούμε και πρέπει να ζούμε σ' ένα κράτος δικαίου, με κανόνες να διέπουν τη λειτουργία όλων μας, αλλά και να προστατεύουν τα δικαιώματα και την προσωπικότητα των πολιτών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες