antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Αυξάνονται τα τιμολόγια της ΕΥΑΘ που... θα έμεναν παγωμένα

Τελικώς, αυξάνονται τα τιμολόγια της Εταιρίας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΕΥΑΘ, και μάλιστα από σήμερα.



Η απόφαση αυτή έρχεται , παρά τις περί του αντιθέτου εντυπώσεις που είχε δημιουργήσει στη γενική συνέλευση του Ιουνίου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Νίκος Παπαδάκης αλλά και τις δηλώσεις που έκανε λίγες ημέρες αργότερα ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών, Γιάννης Οικονομίδης, υποστηρίζοντας ότι καμία αύξηση δεν πρόκειται να γίνει καθόλο το 2010.

Ο κ.Παπαδάκης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε , ξεκαθάρισε πως από σήμερα το νερό θα τιμολογείται με βάση την ΚΥΑ 11741 του 2006 που ρυθμίζει την τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας. Έτσι, στο τέλος του νέου τετραμήνου οι λογαριασμοί θα είναι «φουσκωμένοι» από 5% έως 12%, αναλόγως με την κατανάλωση.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η εταιρία, που βρίσκεται στο δρόμο της μερικής ιδιωτικοποίησης, μελετά τον επανασχεδιασμό της τιμολογιακής πολιτικής της προς το δικαιότερο.

Πέρα από την αύξηση των τιμολογίων, ο κ.Παπαδάκης ανακοίνωσε και τα οικονομικά μεγέθη εξαμήνου της εταιρίας, τα οποία είναι συρρικνωμένα σε σχέση με αυτά του πρώτου εξαμήνου του 2009. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 37,733 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 6,76% σε σχέση με τα 40.468 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου, ενώ . Ο κ.Παπαδάκης απέδωσε τη μείωση αυτή στον περιορισμό της οικοδομικής δραστηριότητας και γενικότερα της κατανάλωσης κατά 2 εκατ. κυβικά μέτρα, και αυτό λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας. Την ίδια ώρα τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 12,884 εκατ. ευρώ έναντι 14,872 εκατ. πέρυσι, μειωμένα κατά 13,36%, ενώ τα μετά φόρων κέρδη έφτασαν τα 6,242 εκατ. ευρώ έναντι 11,011 εκατ. ευρώ το 2009, εμφανίζοντας μείωση 43,3%.

Η μείωση κατά τον κ.Παπαδάκη οφείλεται στην επιβάρυνση των αποτελεσμάτων με φόρους προηγούμενων χρήσεων της 5ετίας 2004-2008 μετά από φορολογικό έλεγχο, αλλά και λόγω της επιβολής έκτακτης εισφοράς. Επικαλούμενος τα στοιχεία αυτά ο κ.Παπαδάκης καταφέρθηκε αρκετές φορές κατά της προηγούμενης διοίκησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η εταιρία πληρώνει σήμερα δικού της «τζερεμέδες». Μίλησε και για κακοδιαχείριση της προηγούμενης διοίκησης, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως, με ευθύνη της η εταιρίας δεν είχε αποδώσει ΦΠΑ ύψους 1,4 εκατ. ευρώ των ετών 2006-2007.

Είπε πως την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για ένα ποσό ύψους 1,7 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκε το 2006 από την προηγούμενη διοίκηση για ένα έργο αποκατάστασης βλαβών στο δίκτυο της ΕΥΑΘ, ένα έργο, όμως, που όπως είπε, δεν έγινε ποτέ. Για τη υπόθεση αυτή, είπε ότι ο φορολογικός έλεγχος επέβαλε στην εταιρία πρόστιμο 700.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρίας, σημείωσε πως αυτή θα μπορέσει να γίνει μόνο μέσα από τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες