antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Συνάντηση Ντόρας Μπακογιάννη με τους βορειοελλαδίτες εξαγωγείς

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε μέρα που πλήττεται η εξαγωγική δραστηριότητα, είναι μια μέρα που η ελληνική οικονομία χάνει ένα ακόμη στοίχημα», τόνισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και ανεξάρτητη βουλευτής, Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεων των αυτοκινητιστών.


Η κ. Μπακογιάννη άσκησε κριτική στη στάση της κυβέρνησης, καθώς όπως είπε, «συνεχίζει να διαβουλεύεται, σε μια στιγμή που χρειάζονται ουσιαστικές αποφάσεις». Με δηλώσεις της στο περιθώριο συνάντησης που είχε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη με τη διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ), είπε μεταξύ άλλων ότι το τελευταίο εξάμηνο «η κυβέρνηση κορόιδευε τους μεταφορείς, με αποτέλεσμα να φθάσουμε με τους χειρότερους δυνατούς όρους σε κάτι που ήταν αναγκαίο και επιβεβλημένο από την Ε.Ε.».

Σχετικά με τις επιστολές που απέστειλαν οι παραγωγικοί φορείς ζητώντας την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού αλλά και για την δημοσιοποίηση της πρόθεσής τους να προσφύγουν στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη κατά των απεργών, είπε μεταξύ άλλων πως οι φορείς «έχουν απόλυτο δίκαιο» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της κατάφερε να στρέψει τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάθεσης μηνύσεων του ΣΕΒΕ κατά αυτοκινητιστών, είπε ότι Σύνδεσμος ως συλλογικός φορέας δεν έχει το νομικό δικαίωμα να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Μπορούν ωστόσο να το πράξουν μεμονωμένες επιχειρήσεις. Πρόσθεσε πάντως με… νόημα ότι «το Σύνταγμα δεν λέει κάπου ότι… για να εφαρμοστούν οι νόμοι πρέπει κάποιος πολίτης να καταθέσει μήνυση».

Στη διάρκεια της σύσκεψης η διοίκηση του ΣΕΒΕ ανέπτυξε στην κα Μπακογιάννη την πρόταση του φορέα για την κατάρτιση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών στο πλαίσιο της Συμφωνίας Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής πολιτικής της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο πλαίσιο αυτό οι εξαγωγείς έθεσαν υπόψιν της –εισπράττοντας μάλιστα θετική αντιμετώπιση- και την πρόταση για δημιουργία Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας (ΓΓΕξ) υπό τον πρωθυπουργό, η οποία θα ενσωματώσει και θα συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να εξοικονομηθούν κεφάλαια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες