antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Στο σκαμνί η Ελλάδα για απευθείας αναθέσεις έργων από δήμους

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει η Κομισιόν την Ελλάδα, εξαιτίας απευθείας αναθέσεων έργων κτηματογράφησης και πολεοδομικού σχεδιασμού από τους δήμους Βασιλικών, Κασσάνδρας, Εγνατίας και Αρεθούσας.


Πρόκειται για έξι συμβάσεις που ανατέθηκαν απευθείας στην ίδια επιχείρηση και στην πορεία έγινε η αναδιαπραγμάτευσή τους, με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση της αξίας τους.

Για παράδειγμα, η αξία της μιας εκ των αρχικών συμβάσεων που ανατέθηκαν από το δήμο Βασιλικών το 2004 ανερχόταν σε 1,7 εκατ. περίπου, αλλά μετά από τις αναδιαπραγματεύσεις η αξία τις υπερδιπλασιάστηκε σε 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Σύμβαση που ανατέθηκε από το δήμο Εγνατίας το 2002 ανερχόταν σε 440 000 ευρώ, αλλά ύστερα από τις αναδιαπραγματεύσεις έφτασε στο 1,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε περισσότερο από 200%. Οι αυξήσεις της αξίας των συμβάσεων σε ποσοστό έως 300% δεν αποτελούσαν ασυνήθιστο φαινόμενο., σύμφωνα με την Κομισιόν.

"Δεδομένου ότι οι συμβάσεις ανατέθηκαν απευθείας στην ίδια επιχείρηση, καμία σχετική προκήρυξη συμβάσεων δεν δημοσιεύθηκε, ούτε κινήθηκαν διαφανείς διαδικασίες", υπογραμμίζει η Επιτροπή. Όπως αναφέρει, έτσι αποκλείστηκαν άλλες ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, ενώ με την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων "οι αρχές όχι μόνο δεν σεβάστηκαν τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης, οι οποίες κατοχυρώνονται από τους κανόνες της Ε.Ε. για τις δημόσιες συμβάσεις, αλλά μπορεί ενδεχομένως να οδήγησαν σε σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες