antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Χρηματικές κυρώσεις για κράτη - παραβάτες πρότεινε η Ε.Ε.

Χρηματικά πρόστιμα συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις που κατέθεσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κράτη - παραβάτες των δημοσιονομικών κανόνων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης. Όπως αναφέρθηκε, μέτρα όπως η στέρηση ψήφου και η περικοπή των επιχορηγήσεων θα εξεταστούν προσεχώς.



Οι προτάσεις της επιτροπής αναφέρονται σε ένα χρηματικό πρόστιμο το οποίο θα επιβάλλεται στα κράτη τα οποία συστηματικά παραβαίνουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. αλλά και σε όσα έχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες όπως έλλειμμα στην ανταγωνιστικότητα τους. Τα πρόστιμα έχουν ως εξής:

►0,2% του ΑΕΠ για παραβάσεις του ελλείμματος

►0,2% του ΑΕΠ για χώρες που δεν μειώνουν κατά το 1/20 της διαφοράς του χρέους με το όριο του 60% του ΑΕΠ για μη μείωση του χρέους στην τριετία

►0,1% του ΑΕΠ για μακροοικονομικές ανισορροπίες

Οι προτάσεις δεν αναφέρουν στέρηση ψήφου αλλά ούτε πάγωμα επιχορηγήσεων καθώς η επιτροπή δεν είναι αρμόδια καθώς απαιτούν τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβώνας.

Πλέον οι προτάσεις αυτές θα εξεταστούν από την ομάδα δράσης του Βαν Ρομπάι η οποία θα προτείνει τις δικές της στη σύνοδο κορυφής 28 Οκτωβρίου.

Δηλώσεις Ρεν και Μπαρόζο

Στη συνέντευξη Τύπου ο Όλι Ρεν, τόνισε πως σύντομα θα υποβάλλει προτάσεις για τις χρηματοδοτικές δαπάνες που θα αφορά στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε., προαναγγέλλοντας έμμεσα πρόταση για πάγωμα των χρηματοδοτήσεων των κοινοτικών ταμείων σε χώρα που παραβιάζει τους κανόνες.

«Οι χώρες δεν θα κριθούν για το παρελθόν τους, αλλά για το παρόν και το μέλλον τους. Σε περίπτωση που μια χώρα δε λάβει δράση, σύμφωνη με τις συστάσεις της Επιτροπής ή του Συμβουλίου, τότε η Επιτροπή μπορεί να προτείνει ποινές. Την τελική απόφαση θα έχει το Συμβούλιο Υπουργών», δήλωσε.


Από τη μεριά του ο Ζοζέ Μπαρόζο ανέφερε πως ο ελληνικός λαός πληρώνει σήμερα ακριβά το γεγονός ότι οι αρχές τις χώρας δεν σεβάστηκαν το σύμφωνο σταθερότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες