antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Eρωταπαντήσεις για τις συντάξεις χηρείας

Διευκρινίσεις εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις είσπραξης σύνταξης χηρείας καθώς και τα ποσά και την διάρκεια που προβλέπεται από το άρθρο 13 του νόμου για το νέο Ασφαλιστικό.



Οι διατάξεις αφορούν στις προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης θανάτου στον επιζώντα σύζυγο ασφαλισμένου ή συνταξιούχου φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.), αλλά και του Δημοσίου ή φορέα κύριας ασφάλισης με καθεστώς όμοιο με αυτό του Δημοσίου.

Ποσό σύνταξης που εισπράττεται

Η σύνταξη πλέον προβλέπεται ότι η σύνταξη χηρείας χορηγείται επί μια τριετία χωρίς περιορισμούς. Μετά από τρία χρόνια, ο επιζών σύζυγος, εφόσον εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, εισπράττει πλέον το 50% της σύνταξης μέχρι το 65ο έτος ηλικίας και το 70% από εκεί και πέρα.

Σε περίπτωση που ο επιζών σύζυγος, κατά την ημερομηνία θανάτου, είναι ανάπηρος σωματικά ή πνευματικά σε ποσοστό 67% και άνω, οπότε λαμβάνει ολόκληρη τη δικαιούμενη σύνταξη, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναπηρία, ανεξαρτήτως άλλων προϋποθέσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, σε περίπτωση που ο επιζών σύζυγος λαμβάνει και σύνταξη από ίδιο δικαίωμα ή περισσότερες της μίας συντάξεις λόγω θανάτου, κύριες ή επικουρικές, ο ανωτέρω περιορισμός της σύνταξης, γίνεται σε μία από τις κύριες καθώς και σε μία από τις επικουρικές συντάξεις της επιλογής του.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στους συνταξιούχους ή βοηθηματούχους τύπου σύνταξης του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ., που λαμβάνουν κατώτατα όρια σύνταξης από τον φορέα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες