antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Απαισιόδοξοι 8 στους 10 επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης

Με απαισιοδοξία ατενίζουν σήμερα το μέλλον των επιχειρήσεών τους 8 στους 10 επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης (81,4%), όταν ένα χρόνο πριν το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν σε 63% και το 2008 σε 58%.



Η απαισιοδοξία τους κατά κύριο λόγο είναι απόρροια της μείωσης του τζίρου τους που μέσα σε ένα χρόνο διολίσθησε, κατά μέσο όρο κατά 40%, ενώ για το επόμενο εξάμηνο οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις των επιχειρήσεών τους κάθε άλλο παρά ευοίωνες φαντάζουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οκτώ στους δέκα (81%) επιχειρηματίες εκτιμούν ότι τα έσοδά τους θα περιορισθούν, όταν ένα χρόνο πριν, το ποσοστό διαμορφωνόταν σε 68%.

Την ίδια ώρα στον αστερισμό των απολύσεων φαίνεται να ζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές καθώς τον τελευταίο χρόνο, όσες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι περιόρισαν το προσωπικό τους, προχώρησαν, κατά μέσο όρο, σε απολύσεις τριών ατόμων.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα με θέμα «Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης - Οι προοπτικές για τις ΜμΕ της Θεσσαλονίκης» που εκπόνησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 700 επιχειρηματιών - μελών του ΒΕΘ, στο διάστημα 19-23 Νοεμβρίου.

Σχετικά με τον τζίρο, οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες (81%) εκτιμούν ότι το επόμενο εξάμηνο θα εμφανίσουν μειωμένο τζίρο, ενώ το 16% πιστεύει ότι δεν θα δει καμία μεταβολή. Μόλις το 3% απάντησε ότι αναμένει αύξηση εσόδων. Ένα χρόνο νωρίτερα στην αντίστοιχη ερώτηση το 68% των ερωτηθέντων έκανε λόγο για περιορισμό εσόδων, το 24% για στασιμότητα και το 8% για αύξηση.

Στο δρόμο της ... απόλυσης

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό, το 67,3% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα διατηρήσει το προσωπικό του, ενώ ένα χρόνο πριν το εν λόγω ποσοστό άγγιζε το 78%. Έτοιμο να προχωρήσει σε απολύσεις το επόμενο διάστημα είναι το 28% των συμμετεχόντων επιχειρηματιών ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα το ποσοστό ήταν στο 11,7%. Ιδιαίτερα μικρό είναι το ποσοστό εκείνων που προσανατολίζονται σε προσλήψεις, 4,7%, έναντι 10,3% πέρυσι.

Στην ερώτηση «πόσα άτομα απολύθηκαν από την επιχείρηση σας τον τελευταίο χρόνο;», οι επιχειρηματίες που δήλωσαν ότι ακολούθησαν αυτή την τακτική, κατά μέσο όρο, απέλυσαν τρεις εργαζόμενους.

Πέραν αυτών η έρευνα κατέγραψε πως:

• Εξι στους δέκα (57%) δεν κατόρθωσαν να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες

• Το 76% των ΜμΕ θεωρεί άδικο το μέτρο της περαίωσης ενώ αντίθετη άποψη έχει το 16%. Ωστόσο στην ερώτηση αν έχουν ενταχθεί ή σκοπεύουν να ενταχθούν στο μέτρο το 70% απάντησε θετικά.

• Κάθε άλλο παρά αναγκαίο χαρακτηρίζει το μνημόνιο το 52% των συμμετεχόντων. Σημαντικό είναι το ποσοστό (28%) που απάντησαν θετικά καθώς και εκείνων που απέφυγαν να απαντήσουν (20%).

• Στην ερώτηση «πότε πιστεύετε ότι θα βγει η ελληνική οικονομία από την ύφεση;» μόλις το 0,9% εκτιμά την επόμενη χρονιά, το 2,8% το 2012, το 6,1% το 2013, το 21,9% μετά το 2014 ενώ το 68,3% αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες