antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΟ 2011

Αυστηρές ποινές για φοροφυγάδες αλλά και αναδιοργάνωση των Εφοριών φέρνει το 2011 μαζί με το νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων όλων των φορολογουμένων που θα δηλωθούν τον επόμενο χρόνο.



Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να καταθέσει στη Βουλή νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για όσους διαπιστώνεται ύστερα από ελέγχους ότι φοροδιαφεύγουν ενώ παράλληλα θα προβλέπονται και μέτρα για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων από τις ΔΟΥ.

Στο πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο θα προβλέπει συγχωνεύσεις Εφοριών και καταργήσεις άλλων σε μια προσπάθεια να αναδιοργανωθεί ο φοροελεγκτικός μηχανισμός και να γίνει αποτελεσματικότερος στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

Παράλληλα, από το 2011 επέρχονται μια σειρά από αλλαγές στη φορολογία καθώς και στις συναλλαγές. Οι αλλαγές στη φορολογία προβλέπονται στον τελευταίο φορολογικό νόμο και αφορούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010 αλλά θα δηλωθούν στην Εφορία το 2011.

Οι αλλαγές αυτές, μεταξύ άλλων, είναι οι ακόλουθες:

-Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα με συντελεστές από 18% έως και 45% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ. Στην κλίμακα αυτή θα υπάγονται πλέον, δηλαδή με βάση αυτήν θα φορολογούνται, όλα τα εισοδήματα που μέχρι σήμερα φορολογούνταν αυτοτελώς καθώς και τα μερίσματα.

-Θεσπίζεται αφορολόγητο όριο εισοδήματος 12.000 ευρώ το οποίο όμως θα δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον προσκομίζουν στην Εφορία αποδείξεις δαπανών το ύψος των οποίων εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματός τους. Για το σκοπό αυτό από το 2011 προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού αποδείξεων από τους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να εκδώσει μια συγκεκριμένη κάρτα, τη λεγόμενη «φοροκάρτα» με την οποία θα μπορούν να γίνονται όλες οι συναλλαγές προκειμένου να καταγράφονται σε αυτήν οι αποδείξεις. Προς το παρόν πάντως για τα εισοδήματα του 2010 οι φορολογούμενοι θα προσκομίσουν στην Εφορία (στις δηλώσεις του 2011) φάκελο με τις αποδείξεις που συγκέντρωσαν για να «χτίσουν» το αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

-Θεσπίζονται νέα αυστηρότερα τεκμήρια για σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, δίδακτρα και οικιακές βοηθούς. Με βάση τα νέα τεκμήρια θα υπολογίζεται το τεκμαρτό ποσό εισοδήματος για το οποίο θα φορολογηθούν οι φορολογούμενοι το 2011 (για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2010). Τα νέα τεκμήρια είναι υψηλότερα από αυτά που ίσχυαν κατά το παρελθόν σε μια προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να αυξήσει τα δηλωθέντα ποσά εισοδήματος από κατηγορίες φορολογούμενων που έως τώρα δήλωναν πολύ χαμηλά ποσά εισοδήματος (συνήθως κάτω από το αφορολόγητο όριο) παρά το γεγονός ότι ήταν κάτοχοι περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.

-Μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέσω λογιστών θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος σε άλλη μορφή πλην της ηλεκτρονικής. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι και ειδικότερα το σύνολο των επιχειρήσεων και επαγγελματιών θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά.

-Θεσπίζεται όριο 1500 ευρώ πάνω από το οποίο όλες οι αγορές ιδιωτών από καταστήματα και επιχειρήσεις θα πραγματοποιούνται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή τραπεζικών επιταγών.

-Το όριο αυτό για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και επαγγελματιών θα είναι τα 3.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες