antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Πώς θα κάνετε το Ι.Χ. ...ακίνητο

Στην ουρά της εφορίας για την κατάθεση των πινακίδων βρίσκει η τελευταία εβδομάδα του χρόνου χιλιάδες Έλληνες. Αυτό διότι αρκετός κόσμος προτιμά να ακινητοποιήσει το Ι.Χ. του, από το να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, την ασφάλεια και στην πράξη να το κινεί ελάχιστα. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μια απόφαση η οποία δεν πραγματοποιείται τόσο εύκολα ενώ έχει και αρκετές προεκτάσεις. Διαβάστε στο αφιέρωμα του enet.gr τον λόγο που θα σας ζητηθεί το Ε9 από τον υπάλληλο της ΔΟΥ, όλα τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να μαζέψετε πριν πάτε στην εφορία καθώς και τι «συνέπειες» έχει η ακινησία του Ι.Χ..


Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το Ι.Χ. αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στην εφορία για διάστημα μέχρι και έως ενός χρόνου. Κατά την περίοδο αυτή, το Ι.Χ. δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας αλλά ούτε χρειάζεται να είναι ασφαλισμένο.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται

Αν και μοιάζει τυπική διαδικασία η κατάθεση των πινακίδων δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Από τον υπάλληλο της εφορίας θα σας ζητηθούν τα παρακάτω δικαιολογητικά.

♦Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου

♦Πινακίδες

♦Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος που να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.

♦Ε9 που να δείχνει ιδιοκτησία θέσης πάρκινγκ ή μισθωτήριο συμβόλαιο θέσης στάθμευσης.

♦Το αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη του 2010

♦Η σχετική αίτηση που μπορεί να συμπληρωθεί στην εφορία.

Η θέση στάθμευσης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάθεση των πινακίδων, έτσι ώστε το Ι.Χ. να μην καταλαμβάνει κάποια θέση στο δρόμο. Όποιος δεν έχει στην ιδιοκτησία του θέση στάθμευσης έχει δυο εναλλακτικές.

Η πρώτη να νοικιάσει μια θέση και να προσκομίσει το μισθωτήριο στην εφορία ενώ η δεύτερη είναι να βρει κάποιο συγγενικό του ή φιλικό του πρόσωπο που είναι ιδιοκτήτης θέσης στάθμευσης και να του την παραχωρήσει. Για να γίνει αυτό χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση-παραχωρητήριο από τον ιδιοκτήτη με θεωρημένο γνήσιο της υπογραφής από αστυνομία, μαζί με φωτοτυπία του Ε9 του ιδιοκτήτη στο οποίο αποδεικνύεται η κατοχή της θέσης στάθμευσης.

Οι συνέπειες της ακινητοποίησης του Ι.Χ.

Τα οφέλη της ακινητοποίησης του Ι.Χ. είναι κυρίως οικονομικά, διότι ο φορολογούμενος δεν πληρώνει τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος αλλά ούτε και ασφάλεια για το Ι.Χ.. Όμως η κατάθεση των πινακίδων και της άδειας, στην εφορία είναι προσωρινή καθώς απλώς φυλάσσονται για ένα χρόνο και με την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος (σε περίπτωση που δεν ζητηθούν πίσω) οι πινακίδες καταστρέφονται και δεν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Συν τοις άλλοις σε περίπτωση ακινητοποίησης ενός παλιού Ι.Χ. μέσα στο 2011, αυτόματα εξαιρείται από την ρύθμιση της απόσυρσης που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόσυρση με κίνητρο τα μειωμένα τέλη ταξινόμησης καινούριου Ι.Χ. είναι να έχουν πληρωθεί όλα τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου που αποσύρεται.

Τι επιλογές έχω εάν θέλω να ξανακινήσω το Ι.Χ. μου;

Ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ. που αδρανοποιεί το όχημα του και θέλει κάποια στιγμή να το ξανακινήσει έχει δυο επιλογές.

α)Η πρώτη είναι εάν αποφασίσει να το ξανακινήσει εντός έτους από την κατάθεση των πινακίδων, να πάει στην εφορία και να κάνει ανάκληση της αδρανοποίησης όπου και του επιστρέφονται οι πινακίδες και μπορεί να κινήσει και πάλι το Ι.Χ (αφού πληρώσει φυσικά τα τέλη κυκλοφορίας) χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση από αυτή των τελών.

β)Η δεύτερη είναι εάν αποφασίσει ότι το χρειάζεται ύστερα από ένα έτος, να βγάλει καινούριες πινακίδες για το αυτοκίνητο. Η διαδικασία δεν κοστίζει πολύ αλλά προϋποθέτει επίσκεψη σε δημόσιες υπηρεσίες καθώς χρειάζεται βεβαίωση από τη ΔΟΥ ή την τροχαία και ένα παράβολο 30 ευρώ του υπουργείου Μεταφορών.

Στην πράξη πάντως έχει διαπιστωθεί σε αρκετές περιπτώσεις η διατήρηση των πινακίδων στην εφορία για διάστημα μεγαλύτερο του έτους, χωρίς να καταστρέφονται. Το σίγουρο είναι πως όταν η ΔΟΥ στείλει για καταστροφή τις πινακίδες, δεν ενημερώνει, οπότε θα πρέπει να είναι δικό σας μέλημα η ενημέρωση για την τύχη τους.

Ποια είναι η προθεσμία για την αδρανοποίηση του Ι.Χ.;

Η προθεσμία που έχουν στη διάθεση τους οι ιδιοκτήτες για την κατάθεση των πινακίδων κανονικά είναι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους καθώς τότε είναι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή των τελών της επόμενης χρονιάς. Σε περίπτωση που ανακοινωθεί παράταση για τα τέλη του 2011, αυτονόητο είναι ότι η προθεσμία για ακινητοποίηση του Ι.Χ. παρατείνεται έως την ίδια ημερομηνία ενώ παράλληλα δημιουργείται και μια ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες να γλιτώσουν τελείως τα τέλη του 2011 χωρίς να «χάσουν» τις πινακίδες τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες