antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Μπαράζ πλειστηριασμών από τις τράπεζες «βλέπουν» οι καταναλωτικές οργανώσεις

Μπαράζ πλειστηριασμών ακόμη και πρώτης κατοικίας περιμένει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής εάν δεν ανασταλούν οι πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του 2011 στο πλαίσιο του νόμου περί εξωδικαστικού συμβιβασμού υπερχρεωμένων πολιτών με τις τράπεζες (3869/2010).



Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου, της ΕΚΠΟΙΖΩ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της οργάνωσης θα έπρεπε να διακανονίζεται εξωδικαστικά το 30% των περιπτώσεων οφειλών στις τράπεζες από ανθρώπους που είναι υπερχρεωμένοι αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι από το σύνολο των 2.646 αιτήσεων που έχουν αποσταλεί στις τράπεζες από την ΕΚΠΟΙΖΩ έχουν απαντηθεί 430 αιτήματα, δηλαδή μόνο το 16%. Από αυτά έχουν γίνει αποδεκτά μόνο 7 αιτήματα και πιο συγκεκριμένα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει αποδεχθεί 4 αιτήματα η CETELEM έχει αποδεχθεί 2 αιτήματα και η Ελληνική Τράπεζα έχει αποδεχθεί 1 αίτημα αναστολής πληρωμών για διάστημα 6 μηνών.

Τόσο ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Βίκτωρ Τσιαφούτης όσο και η αντιπρόεδρος της ένωσης κυρία Καλαποθαράκου ανέφεραν ότι καθημερινά η ένωση δέχεται 300 τηλεφωνήματα σχετικά με το θέμα και ανοίγονται κάθε μέρα 20 με 30 νέους φακέλους συνολικά έχουν ανοιχθεί 2.378 φάκελοι εξωδικαστική επίλυσης οφειλών στις τράπεζες.

Σχετικά με την ανταπόκριση των τραπεζών στις αιτήσεις ήδη βεβαιώνονται οι πρώτες βεβαιώσεις αποτυχίας εξωδικαστικού συμβιβασμού καθώς η ανταπόκριση τους δεν ήταν αυτή που αναμενόταν και ήδη η διαδικασία θα μεταφερθεί στα δικαστήρια, όπως σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ και αναλυτικά επισημάνθηκε ότι:

Τρεις μεγάλες τράπεζες Εθνική, Αλφα και Κύπρου δεν έχουν στείλει μέχρι σήμερα καμία απαντητική επιστολή σε αιτήματα που έχουν κατατεθεί από το Σεπτέμβριο του 2010. Η Πειραιώς, η Αγροτική και η Γενική Τράπεζα έχουν απαντήσει περίπου στο 3% των αιτημάτων που τους έχουν αποσταλεί και οι περισσότερες όπως η Citibank, EFG Eurobank, Marfin, Attica, Proton και Εμπορική Τράπεζα με επιστολές τους ζητούν από τους καταναλωτές πληθώρα δικαιολογητικών προκειμένου να εξετάσουν το αίτημα και επιπλέον ζητούν από τoυς καταναλωτές να υπογράψουν στο τραπεζικό κατάστημα την ίδια αίτηση με αυτή που έχουν υπογράψει στην ΕΚΠΟΙΖΩ και ο λόγος - όπως εκτιμά η ένωση - είναι για να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους σε συστήματα συγκέντρωσης στοιχείων όπως ο Τειρεσίας.

Τέλος η ΤBank έχει απορρίψει αιτήματα μελών της ΕΚΠΟΙΖΩ χωρίς να προβαίνει σε άλλη πρόταση ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι το μόνο που απαντά άμεσα τα αιτήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποδέχεται ή προβαίνει σε άλλη πρόταση.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει ότι είναι αμφίβολο αν τα ειρηνοδικεία θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον όγκο των αιτήσεων που θα δεχθούν από την 1η Ιανουαρίου γι'αυτό και κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει αναστολή των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας που λήγει στις 3 Φεβρουαρίου και όλων των υπολοίπων ακινήτων για χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα στις 31 Δεκεμβρίου 2010.


''Ακριβώς το κενό αυτό διάστημα , από τη λήξη της αναστολής μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης στα ειρηνοδικεία, πρόκειται να εκμεταλλευτούν οι τράπεζες, που έχουν προγραμματίσει πλειστηριασμούς από τις αρχές ακόμα Φεβρουαρίου. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε δείχνει και η τάση των περισσότερων τραπεζών οι οποίες απαξιώνουν να απαντήσουν στα αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού ή απαντούν με διαταγές πληρωμής'' σημείωσε η κυρία Καλαποθαράκου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες