antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Πιλοτικά προγράμματα με... «πιλότο» το Μνημόνιο

Τους στόχους της κυβέρνησης για το 2011 έθεσε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς ο Γ. Παπανδρέου. Μεταξύ αυτών το να αποτελέσει το 2011 την τελευταία χρονιά ύφεσης, ώστε το 2012 να είναι χρονιά ανάπτυξης για την οικονομία. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα υπουργεία με κάθε νομοσχέδιο να παρουσιάζουν κι από ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα αποτελεί «μικρογραφία» της αντίστοιχης πολιτικής και θα δίνει «καθαρή εικόνα στους πολίτες». Χαρακτήρισε δε δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων



"Έχουμε πολλές πολιτικές που εφαρμόζουμε, έχουμε προωθήσει πολλά νομοσχέδια, αλλά επειδή όλα αυτά πρέπει να δίνουν και καθαρή εικόνα στους πολίτες για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται και να δημιουργήσουν μια δυναμική και στην κοινωνία αλλά και να αξιολογηθούν, θέλω το κάθε υπουργείο, να φέρει εδώ, στο Υπουργικό Συμβούλιο σε σχέση με τα νομοσχέδια, σε σχέση με τις πολιτικές του ένα πιλοτικό ή κάποια πιλοτικά ή πειραματικά προγράμματα, ας τα πούμε προγράμματα καλής πρακτικής, που θα αποτελούν την «μικρογραφία» της εφαρμογής μιας πολιτικής και θα αναδεικνύουν τη χρησιμότητά της", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Για παράδειγμα, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, τα πιλοτικά προγράμματα μπορούν να αφορούν τη συνταγογράφηση σ’ ένα Ταμείο, την εξοικονόμηση ενέργειας σε μια γειτονιά, σε μια συνοικία. "Να είναι ένα πρόγραμμα απτό και συγκεκριμένο. Μπορεί να είναι ένα νησί που θα το «πρασινίσουμε», ας πούμε, με την έννοια της διαφορετικής ενεργειακής προσέγγισης, μια πιλοτική παρέμβαση σ’ ένα νοσοκομείο, μια παρέμβαση σε μια συγκεκριμένη περιοχή για την ανεργία, ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο χώρο της παιδείας ή οπουδήποτε αλλού", πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να αναθέσουν "σ’ έναν ή και σε πολλούς υφυπουργούς, να εισηγηθεί ο υφυπουργός εδώ, στο Υπουργικό Συμβούλιο, αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα. Κάθε εβδομάδα, κάθε φορά που θα έχουμε συνάντηση να υπάρχει και ένα τέτοιο πιλοτικό πρόγραμμα".

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε δικαιολογημένη την ανησυχία, απογοήτευση ή και οργή των πολιτών, τόνισε όμως ότι δεν πρέπει να οδηγήσει σε ηττοπάθεια, μοιρολατρία ή εύκολη αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, αλλά να γίνει δύναμη αλλαγής.

"Αυτό κάνουμε το 2011 με μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που είναι δίκαιες και ωφελούν τη χώρα, το κοινωνικό σύνολο και την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλά που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεβολεύουν, θίγουν επί χρόνια εδραιωμένα συμφέροντα ολίγων σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας, όπως είναι τα κλειστά επαγγέλματα όπου η απόφασή μας είναι δεδομένη και με διαβούλευση προχωράμε", ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι "το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 η πατρίδα μας να επανέλθει στην ανάπτυξη. Ώστε, το 2013 να έχουμε αφήσει πίσω μας παθογένειες, συνήθειες, νοοτροπίες και πρακτικές, που μας οδήγησαν στην κρίση και να είμαστε όλοι μαζί περήφανοι για την πατρίδα μας, σίγουροι για το μέλλον μας και για το μέλλον των παιδιών μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες