antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Νεκρός μετανάστης καθαριστής τζαμιών σε κτίριο του υπoυργείου Εργασίας

Τραγικό θάνατο βρήκε μετανάστης που καθάριζε τα τζάμια σε κτίριο της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας, όταν έπεσε από τον 3ο όροφο και έχασε τη ζωή του. Για ελλιπή μέτρα ασφαλείας από τη μεριά της εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο του καθαρισμού κάνει λόγο η ανακοίνωση του υπουργείου ενώ προσθέτει ότι υπήρχαν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας καθώς ο μετανάστης είχε δηλωθεί «υπεργολάβος» για να μην πληρώνεται σαν μισθωτός.



Πρόκειται για τον 44χρονο Αιγύπτιο Emad Aziz, και το περιστατικό συνέβη την Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου περί τις 4.00μ.μ.. Σύμφωνα με το υπουργείο υπήρχαν ελλιπή μέτρα ασφαλείας και παραβάσεις της νομοθεσίας σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας, για την εργασία σε ύψος.

Επίσης τονίζουν ότι ο άτυχος εργάτης είχε δηλωθεί ως υπεργολάβος και είχε σχέση εργασίας με μπλοκάκι αντί για μισθωτή εργασία.

Επιπροσθέτως οι έλεγχοι της εταιρείας από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έδειξαν και άλλες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Όπως αναφέρεται μόλις η εταιρεία υποβάλλει τις έγγραφες εξηγήσεις, για τις οποίες έχει πάρει προθεσμία, θα ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής κυρώσεων και από πλευράς Κοινωνικής Επιθεώρησης.
Αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικών οργανώσεων προκάλεσε ο θάνατος του μετανάστη εργαζόμενου και η ολιγωρία του υπουργείου ως προς την ανακοίνωση του περιστατικού.

"Είναι απαράδεκτο και κυριολεκτικά απίστευτο στο ίδιο το υπουργείο Εργασίας να διενεργείται δολοφονικό δουλεμπόριο με θύμα αυτή τη φορά μετανάστη εργάτη που σκοτώθηκε καθαρίζοντας μέσω παράνομης εργολαβίας τα τζάμια κτιρίου του στην οδό Κοραή 4. Είναι χίλιες φορές πιο εξωφρενικό και απαράδεκτο το υπουργείο Εργασίας να αποκρύπτει επί 9 ολόκληρες μέρες θανατηφόρο ατύχημα που έγινε σε δικούς του χώρους." τόνισε σε ανακοίνωσή του το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του κόμματος, Δημ. Στρατούλης.

Ο ίδιος τονίζει ότι "ο ΣΥΝ θεωρεί το θανατηφόρο ατύχημα στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας δολοφονία που έγινε με κυβερνητικές πλάτες και ζητάει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να καταλογιστούν οι πολιτικές, ποινικές και αστικές ευθύνες σε όσους τις έχουν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται".

Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας για το δυστύχημα κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός. Οι βουλευτές ζητούν από την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη να απαντήσει αν:

* ►"Η απασχόληση του συγκεκριμένου εργαζόμενου προεβλέπετο από το περιεχόμενο της σύμβασης και το πρόγραμμα εργασίας της επιχείρησης και με ποιά μορφή εργασιακής σχέσης απησχολείτο ο εργαζόμενος στην επιχείρηση;
* ►Έχει γίνει έλεγχος από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, τη διακρίβωση των αιτιών που προκάλεσαν το συγκεκριμένο ατύχημα και ποιό το σχετικό πόρισμα του ελέγχου;
* ►Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει η πολιτεία για την στήριξη της οικογένειας του άτυχου εργαζόμενου;".

"Είναι ενδεικτικό ότι η ίδια η κυβέρνηση καταστρατηγεί τα πάντα, δίνει «γη και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο αλλά και σε εργολάβους που δεν τηρούν ωράρια, συμβάσεις, μέτρα ασφάλειας. Στο βωμό των κερδών της πλουτοκρατίας και της ανταγωνιστικότητας η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει γι’ αυτούς τίποτα, Τα τέσσερα μικρά παιδιά του άτυχου εργάτη που έμειναν ορφανά τους αφήνουν αδιάφορους. Ο μετανάστης και όλοι οι εργάτες είναι για την πλουτοκρατία φτηνό αναλώσιμο υλικό." ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

"Για προκλητική στάση της ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας, με την μη έκδοση έστω και μιας τυπικής ανακοίνωσης δέκα μέρες μετά το συμβάν", έκανε λόγο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. "Κανείς δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πίσω από μη σοβαρές και υποκριτικές δικαιολογίες. Σοβαρά πιστεύει η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, ότι μπορεί αξιόπιστα να μιλά για τήρηση των νόμων που προστατεύουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, όταν αποτυγχάνει να ελέγξει τι συμβαίνει ακόμα και στα ίδια του τα κτίρια; Επιτέλους οι αρμόδιοι, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους", ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες