antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Κατά της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης τείνουν οι Φινλανδοί

Σκληραίνει τη στάση της η Φινλανδία σχετικά με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και τη μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια διάσωσης, εν όψει των εκλογών που θα γίνουν στις 17 Απριλίου στη χώρα.



Αναφερόμενος στο ιρλανδικό αίτημα μείωσης του επιτοκίου του δανείου διάσωσης, ο Υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας και επικεφαλής του κόμματος Εθνικού Συνασπισμού κ. Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι "υπάρχει η αντίληψη στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη ότι οι απαιτήσεις δεν μπορούν να χαλαρώσουν". Σε προηγούμενη συνέντευξή του (19/2) ο κ. Κατάινεν είχε δηλώσει ότι η Κυβέρνησή του "δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η νέα Βουλή θα συμφωνήσει" για τη διεύρυνση του ρόλου του ΕΤΧΣ.

Ο λόγος για τον οποίο έχει επιβαρυνθεί στην Φιλανδία το κλίμα κατά της αναζήτησης μίας ισχυρής συνολικής λύσης για το χρέος της Ευρώπης συνδέεται με τη συνεχή άνοδο της δημοτικότητας του κόμματος 'Πραγματικοί Φινλανδοί', το οποίο όχι μόνο είναι κατά της ενίσχυσης του ΕΤΧΣ, αλλά ήταν αντίθετο ακόμη και στη χορήγηση των δανείων στην Ελλάδα και τη Ιρλανδία και υποστηρίζει ότι στη ζώνη του ευρώ πρέπει να μετέχουν μόνο οι χώρες με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση (ΑΑΑ), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Γαλλία και η Φινλανδία.

Για τις χώρες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, η άποψη του κόμματος 'Πραγματικοί Φινλανδοί' είναι ότι έχουν λάθος νόμισμα. "Αν ένα πεπόνι και ένα μήλο φορέσουν το ίδιο μέγεθος καπέλου μπέιζ μπολ, ο καθένας μπορεί να δει ότι αυτό δεν δουλεύει", δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Τίμο Σοίνι σε συνέντευξη του στο Bloomberg.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το κόμμα του εμφανίζεται με ποσοστό 17,9% - όσο και το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών - από μόλις 6,3% πριν από ένα χρόνο, ενώ τα δύο προπορευόμενα κόμματα του Εθνικού Συνασπισμού με 20,2% και του Κέντρου - της πρωθυπουργού κυρίας Μαρί Κιβινιέμι - με ποσοστό 18,2% έχουν υποστεί μεγάλη πτώση, όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Φινλανδοί ψηφοφόροι μπορεί να αποδειχθούν το ίδιο μεγάλη απειλή - για τη βελτίωση των προγραμμάτων διάσωσης στην Ευρώπη - με τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες