antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Λιγότερα ένσημα για την άδεια παραμονής μεταναστών

Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν οι μετανάστες για την έκδοση άδειας παραμονής και εργασίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αναφορικά με τους μετανάστες απεργούς πείνας η πολιτεία κινείται προς εξάμηνη παράταση της παραμονής τους στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να λήξει η απεργία πείνας.



Οι ασφαλιστικές εισφορές για έκδοση παραμονής και εργασίας στη χώρα αναμένεται να μειωθούν από 150 ένσημα σε 120 και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 80 ένσημα σε 50, σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, στο πλαίσιο συνάντησης με τη ΓΣΕΕ για το μεταναστευτικό.

Οι σχετικές ρυθμίσεις προβλέπεται να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, όπως επίσης και η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, το "εργόσημο" και η αυστηροποίηση των προστίμων για τους εργοδότες που απασχολούν παράνομα εργαζόμενους.

Όσον αφορά στους μετανάστες απεργούς πείνας που βρίσκονται στο Μέγαρο “Υπατία”, η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Νταλάρα, δήλωσε ότι τα αιτήματα όσων εντάσσονται στις προβλέψει της νομοθεσίας θα ικανοποιηθούν ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί εξάμηνη παράταση της διαδικασίας απέλασης ώστε να εκτονωθεί η κρίση.

"Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο είναι ο βραχίονας της πολιτικής μας για την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής", τόνισε η Άννα Νταλάρα, προσθέτοντας ότι έχουν προηγηθεί επαφές με κοινωνικές οργανώσεις μεταναστών και τον συνήγορο του Πολίτη.

"Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε επί μακρόν, εργαζόμενους μετανάστες, που κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν", ανέφερε.

Τόσο ο Γιώργος Κουτρουμάνης όσο και η Άννα Νταλάρα, απέκλεισαν για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο νομιμοποίησης όλων των απεργών, λέγοντας ότι υπάρχουν νόμοι οι οποίοι πρέπει να εφαρμοστούν.

Υποστήριξαν ότι οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας έχουν ξεκινήσει εδώ και τέσσερις μήνες και δε σχετίζονται με την απεργία πείνας.
ΓΣΕΕ: Προβληματική η πολιτική της χώρας για τους μετανάστες

Η ΓΣΕΕ δήλωσε ότι το υπουργείο προσέγγισε αλλά δεν αποδέχθηκε πλήρως τις προτάσεις της, καθώς έκρινε ότι τα ένσημα θα έπρεπε να είναι το ανώτατο 100 και ότι το περιθώριο της 12ετίας που προβλέπεται από το νόμο να γίνει 5ετία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη και την υφυπουργό, Άννα Νταλάρα.

Επισημαίνει ότι δεν θεωρεί πως η μετανάστευση είναι πρόβλημα αλλά ότι οι μετανάστες έχουν προβλήματα και η μεταναστευτική πολιτική της χώρας είναι προβληματική.

Όσον αφορά στις ρυθμίσεις που προωθούνται μέσω του Νόμου για το ΣΕΠΕ, η ΓΣΕΕ προτείνει την αναβάθμιση του ΑΣΕ ώστε μέσω και του Ανωτάτου Συμβουλίου να γίνεται κοινωνικός έλεγχος στη δραστηριότητα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και συγκεκριμένα πιο αυστηρές κυρώσεις για τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες