antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Βενιζέλος: Πολιτικός ενάγων το Δημόσιο στην υπόθεση των υποβρυχίων

Το Δημόσιο θα παραστεί στην υπόθεση των υποβρυχίων ως πολιτικός ενάγων, γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.


"Έχουν προκύψει στοιχεία, ιδίως από γερμανικές πηγές, υπάρχει ανοιχτή έρευνα στη γερμανική δικαιοσύνη, στην ελληνική δκαιοσύνη, το πόρισμα του ΣΔΟΕ και όλα αυτά έχουν συγκροτήσει μια δικογραφία, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να διερευνήσουμε με όσο γίνεται μεγαλύτερη προσοχή", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα 99,5".

Πρόσθεσε ότι θέση της κυβέρνησης θα διατυπωθεί δημόσια, μόλις ο φάκελος έρθει στη Βουλή και υποστήριξε ότι "η δημόσια συζήτηση ασκεί μια έμμεση πίεση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία αυτή τη στιγμή έχει το φάκελο. Και δεν είναι σωστό αυτό".

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι υποθέσεις αδιαφάνειας και διαφθοράς δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα, αλλά αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα. "Η Siemens, η Ferrostahl, η MAN έχουν δημιουργήσει θέματα. Άρα, πρέπει να μας βοηθούν οι φίλοι και εταίροι μας, τα κράτη της Ε.Ε., να ελέγχουμε την εφαρμογή κάποιων κανόνων διαφάνειας που δεν παραβιάζονται μόνον ή κυρίως στην Ελλάδα, αλλά στη χώρα προέλευσης των επιχειρήσεων αυτών. Άλλαξε έκτοτε η γερμανική νομοθεσία, αλλά μην έχουμε την εντύπωση ότι η προβληματική χώρα είναι η Ελλάδα", σημείωσε.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι όσα ήρθαν στο φως δεν σημαίνουν ότι κακώς επέλεξε η Ελλάδα το συγκεκριμένο τύπο υποβρυχίου. "Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βοηθάμε την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία με αναθέσεις συμβάσεων, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλη σημασία [...] Άλλο πράγμα η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής υποδομής και άλλο πράγμα η διαφάνεια, ο αποκλεισμός μεσαζόντων και διαφόρων παρασίτων, τα οποία, ενδεχομένως, φιλοδοξούν, όπως και στο παρελθόν, να παίζουν κάποιο ρόλο", είπε.

Δήλωσε ότι η λύση για την πρόληψη των φαινομένων διαφθοράς στους εξοπλισμούς είναι η κοινοβουλευτική διαδικασία, η ενημέρωση όλων των κομμάτων μέσω της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και ο πλήρης έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Λιβύη

Αναφερόμενος στην ελληνική συμμετοχή στη επιχείρηση κατά του καθεστώτος Καντάφι, ο Ευαγ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα είχε αποδυναμωθεί η διεθνής θέση της Ελλάδας και θα είχε αναβαθμιστεί η θέση των γειτονικών κρατών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες