antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει την αναδιάρθρωση, εκτιμά σύμβουλος της Μέρκελ

Η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της και μάλιστα δεν πρέπει να περιμένει πολύ για να το κάνει, δήλωσε ο σύμβουλος της Γερμανίδας πρωθυπουργού Άνγκελα Μέρκελ, Lars Feld, σε συνέντευξή του στη τηλεόραση του Μπλούμπεργκ.



“Δεν νομίζω πως η Ελλάδα θα πετύχει στη στρατηγική σταθεροποίησης της χωρίς κάποια αναδιάρθρωση στο μέλλον, ή ίσως στο άμεσο μέλλον ” δήλωσε ο Feld από τη Φραγκφούρτη. “Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση συντομότερα παρά αργότερα".

Ενώ υπάρχει συμφωνία μεταξύ των περισσότερων οικονομολόγων πως η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, οι σχεδιαστές της πολιτικής στη Γερμανία διχάζονται και η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη να υποστηρίξει μία τέτοια κίνηση, δήλωσε ο Feld. Το χρέος της Ελλάδας θα ανέλθει σε 150% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει πως η χώρα θα πρέπει να πληρώνει 9% του ΑΕΠ της σε τόκους, τόνισε.

Μία αναδιάρθρωση χρέους από χώρα της Ευρωζώνης κινδυνεύει να πυροδοτήσει μία τραπεζική κρίση που 'στη χειρότερη των περιπτώσεων' μπορεί να έχει σοβαρότερες επιπτώσεις από αυτές της χρεοκοπίας της Lehman Brothers Holdings Inc., δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ZDF ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ.

Ο Feld, όμως, επισήμανε πως μολονότι η έκθεση των γερμανικών τραπεζών στις υπερχρεωμένες χώρες συνολικά είναι "σχετικά υψηλή", η έκθεσή τους στην Ελλάδα "δεν είναι τόσο σημαντική" και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μία αναδιάρθρωση. Θεωρείται πως η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ήδη οχυρωθεί και δεν κινδυνεύουν από μετάδοση της κρίσης του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες