antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Οι μέρες περνούν, ο κόσμος επιμένει - Μπλόκο αγανάκτησης έξω από τη Βουλή

Ακόμα μια δυναμική αλλά ταυτόχρονα απόλυτα ειρηνική κινητοποίηση πραγματοποιούν για 7η ημέρα, οι αγανακτισμένοι πολίτες στο Σύνταγμα. Ο κόσμος συνεχίζει να συγκεντρώνεται κάθε μέρα μετά τις 7 στην πλατεία να φωνάζει συνθήματα εναντίον του Μνημονίου, να χτυπά κατσαρόλες και να διαμαρτύρεται για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.


Άναψαν τα αίματα χθες βράδυ στο Σύνταγμα, καθώς για πρώτη φορά -εδώ και μια βδομάδα που συγκεντρώνονται χιλιάδες διαμαρτυρόμενοι πολίτες- σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ αστυνομικών και μιας μικρής ομάδας διαδηλωτών, που απέκλεισαν για αρκετή ώρα την κεντρική είσοδο – έξοδο της Βουλής, στη Βασιλίσσης Σοφίας.




Η χθεσινοβραδυνή συγκέντρωση ήταν και πάλι ογκώδης (οι συγκεντρωμένοι υπολογίζονται σε 25.000 με 30.000), ενώ ξεχωριστό τόνο έδωσε η παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος νωρίτερα είχε παρευρεθεί και χαιρετίσει στη συγκέντρωση που οργάνωσαν οι πανεπιοστημιακοί στα Προπύλαια.

Η ένταση προκλήθηκε όταν μια ομάδα περίπου 200 διαδηλωτών «γλίστρησε» ανάμεσα και πίσω από τις αστυνομικές κλούβες, που παρατάσσονται κάθε βράδυ στην αρχή της Β. Σοφίας, και απέκλεισε την είσοδο της Βουλής, πριν οι αστυνομικές δυνάμεις προλάβουν να αντιδράσουν. Όταν η Αστυνομία κατάλαβε τί είχε συμβεί, οι διαδηλωτές είχαν ήδη φθάσει πολύ κοντά στο φυλάκιο της Β. Σοφίας και οι περισσότεροι είχαν ήδη καθήσει οκλαδόν. Κάποιοι αστυνομικοί επιχείρησαν να κινηθούν εναντίον τους, πήραν όμως εντολή να μη χρησιμοποιήσουν βία αλλά –αντιθέτως- να λειτουργήσουν κατευναστικά, μια και υπήρχε πολύ σοβαρό ενδεχόμενο, με τόσες χιλιάδες συγκεντρωμένων, τα επεισόδια να γενικευτούν.

Μέσα στη Βουλή, όταν έγινε γνωστό το τί συμβαίνει έξω, επικράτησε έντονη ανησυχία και αναστάτωση. Πολλοί βουλευτές καθυστέρησαν να αποχωρήσουν ενώ άλλοι φυγαδεύτηκαν μέσα από τον Εθνικό Κήπο, με τη συνοδεία –βεβαίως- ανδρών της Αστυνομίας... Ο πρόεδρος της Βουλής Φίππος Πετσάλνικος ζήτησε επιπλέον αστυνομική προστασία κι έτσι λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι εναπομείναντες βουλευτές άρχισαν να αποχωρούν, αφού προηγουμένως είχε σχηματισθεί αστυνομικός κλοιός προστασίας τους.

Όπως αναμενόταν, όταν έγιναν αντιληπτοί από τους συγκεντρωμένους, οι αποδοκιμασίες κορυφώθηκαν και τα συνθήματα «κλέφτες, κλέφτες», «πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω» (ιδιαίτερα δημοφιλή, κάθε βράδυ στο Σύνταγμα) δονούσαν πλέον την ατμόσφαιρα. Μερικοί διαδηλωτές επιχείρησαν να κινηθούν προς το μέρος των βουλευτών αλλά απωθήθηκαν. Όχι όμως και μια ηλικιωμένη κυρία που με την τσάντα της κατάφερε να χτυπήσει μερικά βουλευτικά αυτοκίνητα...

Κι όμως χθες η Βουλή είχε την μεγαλύτερη αστυνομική προστασία, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Ήταν παρατεταγμένες, όχι μια και δυό αλλά 12 κλούβες!..



"Δεν θα φύγουμε αν δεν φύγουν Κυβέρνηση-Τρόικα-Χρέος", αναγράφεται στο πανό που έχουν αναρτήσει οι αγανακτισμένοι πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα σε πείσμα όσων νόμιζαν ότι δεν θα κρατήσει η κινητοποίησή τους.

Οι σκηνές παραμένουν στην πλατεία και οι ομάδες αυτοοργάνωσης αυξάνονται, βελτιώνονται και καθημερινάσ τις 6 το απόγευμα οργανώνουν τις επόμενες κινήσεις τους. Στις ομάδες σίτισης, καθαριότητας, νομικής υποστήριξης και ιατρικής περίθαλψης προστέθηκαν τώρα και οι ομάδες περιφρούρησης που λειτουργούν κάθε μέρα και πιο αποτελεσματικά.



Και οι αγανακτισμένοι της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους

Εκατοντάδες κόσμος και χθές γύρω από τον Λευκό Πύργο, οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένοι και φυσικά πολλοί νέοι, διαμαρτύρονται με τον δικό τους τρόπο ενάντια στο μνημόνιο.

Για σήμερα Τετάρτη οι Θεσσαλονικείς έχουν προγραμματίσει ποδηλατοδρομία γύρω από τους δρόμους της πόλης, με σκοπό να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους για τις δράσεις τους και να τους καλέσουν να τους ακολουθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες