antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

FT: Συστημικός κίνδυνος από CDS, η εθελοντική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους

Την ίδια ώρα που η Γερμανία φαίνεται να αποσύρει την πρότασή της για 'ήπια αναδιάρθρωση' του ελληνικού χρέους, οι Financial Times αναφέρουν ότι η πρόταση που συζητείται στην ΕΕ για εθελοντική διακράτηση ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες επενδυτές, ενέχει τον κίνδυνο να θεωρηθεί χρεοκοπία από τους μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης προκαλώντας την πληρωμή ασφαλίστρων πολλών δισ. ευρώ από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.




Όπως αναφέρουν οι FT, o οίκος Standard & Poor’s έχει προειδοποιήσει ότι θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας στο επίπεδο της χρεοκοπίας, που συνιστά ένα «γεγονός αξιολόγησης» (rating event) ικανό να παραλύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Και αυτό γιατί οι αρμόδιοι της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει ότι σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα επιτρεπόταν στις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρο για το δανεισμό τους, με αποτέλεσμα να περιορισθεί δραστικά η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, σε μία τέτοια εξέλιξη πιθανόν να προκληθεί ακόμη μεγαλύτερος κλυδωνισμός στα ελληνικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές θα αναγκάζονταν να τα πουλήσουν.

Μπορεί οι πολιτικοί της ΕΕ να εκτιμούν ότι οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες θα πεισθούν να διατηρήσουν τα δάνειά τους στην Ελλάδα, δηλαδή ότι θα την δανείσουν ξανά, όταν λήξουν τα ομόλογά τους. Ωστόσο, προσθέτουν οι Financial Times, ακόμη και αυτό μπορεί να θεωρηθεί «πιστωτικό γεγονός» (credit event) στην αγορά των ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (credit default swaps, cds).

Στην περίπτωση αυτή, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες έχουν πουλήσει cds σε άλλες τράπεζες και επενδυτές, θα αναγκασθούν να πληρώσουν πολλά δισ. ευρώ στους αγοραστές τους. Εκτιμάται πως πολλές γερμανικές και γαλλικές τράπεζες έχουν πουλήσει cds, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει μία επιδρομή στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες