antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Σόιμπλε-Μπαρουέν: Σώζουμε την Ελλάδα για να μη μολυνθεί η ευρωζώνη

Εκστρατεία πειθούς μέσω των «Financial Times» επιχειρούν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας Φρανσουά Μπαρουέν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογράφοντας χθες από κοινού άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο «Το σχέδιό μας θα σώσει την Ελλάδα και θα προστατεύσει την Ευρώπη».




«Η Ευρώπη και το ευρώ βρίσκονται σε σταυροδρόμι», γράφουν χαρακτηριστικά οι δύο υπουργοί. «Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε την κρίση του ελληνικού χρέους και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να περιορίσουμε τους κινδύνους μετάδοσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Η πρόσφατη σύνοδος ενέκρινε έναν οδικό χάρτη για να ξαναβρεί η Ελλάδα τον δρόμο της προς βιώσιμη ανάπτυξη και βιώσιμα επίπεδα χρέους», τονίζουν.

Μπαρουέν και Σόιμπλε εκθειάζουν την απόφαση της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης για βοήθεια στην Ελλάδα με επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής του δανείου από 15 έως 30 χρόνια, μείωση επιτοκίων, εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και επιπλέον χρηματοδότηση με 109 δισ. ευρώ. Παραδέχονται όμως ότι «αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να διαλύσει τους κινδύνους μετάδοσης».

Χρειάζεται ενίσχυση των μηχανισμών διάσωσης EFSF και ESM, υποστηρίζουν, «ώστε να μπορούν να εμπλέκονται σε προληπτικά προγράμματα, να κάνουν επανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και να δραστηριοποιούνται σε δευτερογενείς αγορές, αν χρειάζεται, για να αποτρέπουν εγκαίρως τη μετάδοση της κρίσης».

Υπόσχονται ακόμη ότι «θα εξετάσουμε περισσότερο τον ρόλο των οίκων αξιολόγησης, αρχίζοντας από τη διαφάνεια και την εποπτεία και καταργώντας τον περιορισμένο αριθμό των διεθνών παικτών στον χώρο».

Για το οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης χρειάζεται ωστόσο «όραμα», που κατά τον Μπαρουέν και τον Σόιμπλε δεν είναι άλλο από τη μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

«Δεν είμαστε αφελείς», επισημαίνουν. «Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη θα απαιτήσει υπομονή, μεγάλη επιμονή και όραμα. Εχουμε εισέλθει σε έναν δρόμο όλο και μεγαλύτερης συνεργασίας και συντονισμού στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές μας... Θα υπερασπιστούμε το ευρώ. Δεν θα διακυβεύσουμε την οικονομική και την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, που είναι η βάση για τη δική μας ευμάρεια. Το ευρώ αξίζει κάθε προσπάθεια, γιατί ένα σταθερό ευρώ βελτιώνει τις οικονομικές καθώς και τις πολιτικές προοπτικές της Ευρώπης στο σύνολο. Θα επιμείνουμε και θα ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο που μπορεί να εμφανιστεί στον δρόμο που επιλέξαμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες